Buge Bouge hecht veel belang aan de scholing van de jongeren.
Toen we in april 2018 verschillende gezinnen bezochten, viel het ons op hoe onregelmatig het schoolbezoek van de meeste kinderen is. Vele tieners, vooral meisjes, gaan maar tot grade 6 of 7 naar school en stoppen dan definitief. We probeerden te achterhalen hoe dit komt.

De meeste kinderen gaan naar de overheidsschool in de buurt. Thuis spreken de kinderen Kembatina, op school worden de algemene vakken in het Engels gegeven en is er ook als taalvak Amhaars, de taal die in heel Ethiopië door de administratie gebruikt wordt. We merkten op dat kinderen die toch al een paar jaar naar school gaan, helemaal niet in het Amhaars kunnen converseren. Hun moeders vaak ook niet. De klassen zijn groot, leerkrachten niet zo goed opgeleid, er wordt geen rekening gehouden met het feit of kinderen de leerstof al dan niet begrepen hebben. Thuis is er ook geen mogelijkheid om de leerstof verder in te oefenen.

In zo’n systeem komen enkel de uitzonderlijk intelligente kinderen bovendrijven. Een van hen stapte in april 2018 op ons af: Bereket. Hij kon al een eenvoudige conversatie in het Engels met ons voeren. Hij zat op dat moment in grade 8 en moest overstappen naar een andere school. We vroegen hem naar welke school hij graag zou gaan en zo kwamen we in contact met de Generation for Tomorrow School in Shinshicho. 

Temesgen, de neef van Thereza, zat op dat moment in grade 9. Hij was al eens met school gestopt om te gaan werken in Addis Abeba, maar was kort voordien opnieuw gestart. Ook hem wilden we de gelegenheid geven om toch zijn diploma secundair te halen. Vanaf september 2018 gaan beide jongens dus naar een goede privéschool en volgt Desalegn van nabij op hoe het met hen gaat: hij zorgt dat het geld dat wij voorbehouden voor het schoolproject goed besteed wordt, hij belt elke week met een van de jongens om te horen hoe ze het op school doen.

Bij ons bezoek in december 2018 hebben we dan nog 3 jongeren voor de Generation for Tomorrow School geselecteerd en 5 kinderen voor de Shinshicho Tiwuld Lenege school (tot grade 8). Sinds september 2019 betaalt Buge Bouge hun scholing. We zorgen er ook voor dat er voldoende eten en kleding in hun gezin beschikbaar is, zodat ze zeker niet afhaken.

 

 

Vanaf september 2019 studeren  Dawit, Zemaynesh, Ashagare, Binyam, en Melesech aan de Tiwuld Lenege School.

 

 

 

 

 

Mekdes, Tahaynesh en Menalesh studeren samen met Bereket en Temesgen aan de Generation for Tomorrow School.

 

 

 

 

 

Hoe kan jij ons schoolproject steunen?

Het is belangrijk dat de jongeren van Buge hun diploma van de middelbare school halen. Op dit moment stoppen vele jongeren, vooral meisjes, met school voor ze dit behalen. Leerkrachten op de overheidsscholen zijn vaak niet of onvoldoende opgeleid, daarom sturen we nu al 10 kinderen van Buge naar een privéschool. Met 10 euro per maand kunnen we een kind al naar de lagere school sturen! We zorgen met dit geld ook voor kleding, studiemateriaal en vervoer (zo kochten we onlangs 5 fietsen die door iedereen van Buge mogen gebruikt worden.) Vanaf grade 9 (3e middelbaar bij ons) lopen de kosten op, maar met 20 euro per maand kunnen we ook deze leerlingen stimuleren om hun doel, dat diploma, te behalen! Desalegn volgt deze leerlingen nauwgezet op. Hij belt elke week met minstens een van hen en gaat ook regelmatig op bezoek. Wil je ons schoolproject steunen? Open dan een maandelijkse doorlopende opdracht van 10 of 20 euro naar onze rekening. Stuur een mail naar buge.bouge@gmail.com en we bezorgen je alle informatie.