Eind 2017 hadden we de indruk dat het op het platteland nog droger was dan bij onze vorige bezoeken. In Buge zelf waren er in sommige gezinnen enkel nog bananen om te eten, voor de rest was er niets meer. 

In België gingen we te rade bij een bodemdeskundige die jaren in Ethiopië gewerkt heeft. Volgens hem is de bodem zelf in Buge wel vruchtbaar, maar het grote probleem is de erosie. Tijdens het droge seizoen droogt de grond uit, en in het regenseizoen valt er zoveel regen tegelijkertijd, dat de vruchtbare bovenlaag helemaal wegspoelt. En grond die wegspoelt, komt nooit meer terug…

Toen we in april 2018 terug waren en met de bewoners spraken over wat ze het meest nodig hadden, bleek het een manier te zijn om het water op te vangen, zodat ze in het droge seizoen ook kunnen irrigeren. Dat was nog niet zo eenvoudig. Uiteindelijk kozen we ervoor om in Addis Abeba 2 watertanks te kopen en die te vervoeren naar Buge (jawel, dit was goedkoper dan ze in de onmiddellijke buurt  te kopen, wet van vraag en aanbod!). 

Dit aspect van onze hulp is moeilijker dan we verwachtten. Er komen zoveel factoren samen, ook vele onzekere factoren. We vinden het belangrijk om aanpassingen door te voeren in samenspraak met de inwoners. Dat vraagt tijd en overleg. Gelukkig kan Desalegn ook tijdens onze afwezigheid op dit vlak verder werken en leerden we tijdens ons laatste bezoek Melaku kennen. Hij is, net als Thereza, geboren in Buge. Hij groeide er op en ging in de nabijgelegen stad Sodo studeren. Na het behalen van zijn diploma in ‘Social Sciences’ deed hij verschillende jobs, o.a. voor een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie. We hebben hem ook gevraagd om als onze contactpersoon in Buge op te treden.

Eind 2019 bezochten we een project van een hotel ten Noorden van Addis Abeba. Daar combineren ze een moestuin met het houden van bijen.  Op basis daarvan maakte Tesfaye al een stuk grond vlakbij het gemeenschapshuis klaar. Ook bij de kerk zal een stuk grond klaargemaakt worden, waarvan de armste gezinnen van de gemeenschap zullen oogsten. Deze stukken grond zullen door de watertanks geïrrigeerd worden. Voor de gemeenschap voorzien we ook 10 kippen.
Melaku is verantwoordelijk voor de opvolging van dit project en voor het contact met de kerkgemeenschap.

We hebben een budget voorzien voor de aankoop van de zaden, in totaal 6 bijenkorven en voor een deskundige en duurzame installatie van de watertanks. In samenspraak met de verantwoordelijken van de kerk zullen de armste gezinnen hiervan  oogsten en eventueel op de markt verkopen. 

Eind april 2020 gaat Desalegn langs om dit samen met Melaku allemaal op te starten. We houden jullie op de hoogte.