Eind 2017 hadden we de indruk dat het op het platteland nog droger was dan bij onze vorige bezoeken. In Buge zelf waren er in sommige gezinnen enkel nog bananen om te eten, voor de rest was er niets meer. 

In België gingen we te rade bij een bodemdeskundige die jaren in Ethiopië gewerkt heeft. Volgens hem is de bodem zelf in Buge wel vruchtbaar, maar het grote probleem is de erosie. Tijdens het droge seizoen droogt de grond uit, en in het regenseizoen valt er zoveel regen tegelijkertijd, dat de vruchtbare bovenlaag helemaal wegspoelt. En grond die wegspoelt, komt nooit meer terug…

Toen we in april 2018 terug waren en met de bewoners spraken over wat ze het meest nodig hadden, bleek het een manier te zijn om het water op te vangen, zodat ze in het droge seizoen ook kunnen irrigeren. Dat was nog niet zo eenvoudig. Uiteindelijk kozen we ervoor om in Addis Abeba 2 watertanks te kopen en die te vervoeren naar Buge (jawel, dit was goedkoper dan ze in de onmiddellijke buurt  te kopen, wet van vraag en aanbod!). Daar zullen ze binnenkort aangesloten worden op het nieuwe gemeenschapshuis, zodat het water van het dak  opgevangen kan worden.

Desalegn zal tijdens het zaaiseizoen met een Ethiopische student landbouw langsgaan om te zien welke landbouwtechnieken op een eenvoudige manier kunnen aangepast worden. Ook zullen zij bekijken of er meer bijen kunnen gehouden worden, zodat men honing kan maken, waarmee dan eventueel ook handel  gedreven kan worden.

Dit aspect van onze hulp is moeilijker dan we verwachtten. Er komen zoveel factoren samen, ook vele onzekere factoren. We vinden het belangrijk om aanpassingen door te voeren in samenspraak met de inwoners. Dat vraagt tijd en overleg. Gelukkig kan Desalegn ook tijdens onze afwezigheid op dit vlak verder werken.