Hier vind je een overzicht van de boeken die Thereza op haar weg al tegengekomen is. Het viel haar op hoe weinig wij hier in België in contact komen met literatuur geschreven door auteurs van Afrikaanse afkomst. Zelfs de geschiedenis van Afrika wordt in België en in de meeste westerse landen beschreven door witte auteurs.
Wil je een andere kijk op Afrika? Je zal hieronder 2 lijsten vinden: eentje met boeken uit de Buge-Bouge-boekenkast. Die kan je lenen of kopen. Stuur ons gerust een bericht als je dit wil doen. Bij de Nederlandstalige boeken staan er ook een aantal geschreven door westerse auteurs waarvan we vonden dat ze in ons lijstje pasten.
Er komt nog een tweede lijst met interessante boeken. Die hebben we niet in ons bezit. Thereza raadt ze wel aan. Via google vind je zeker wel een manier om ze aan te kopen.

Sprott, S en Deul, J

Little Black Hair Book

In Little Black Hair Book delen ruim 40 stoere, stijlvolle, bevlogen, en fabuleuze vrouwen (plus een enkele man) op hilarische, ontroerende en openhartige wijze hun haarverhaal.

Franck, Ed (naar Beecher-Stowe, Harriet)

De hut van Oom Tom

Ed Franck neemt je mee naar een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis van het blanke ras. Vele tienduizenden zwarte slaven werkten op de tabaks- en katoenplantages in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten. Ze waren ‘met ziel en lichaam’ het eigendom van hun blanke meesters. Hun treurige lot krijgt in dit ontstellende verhaal een gezicht.

Broeckhoven, Diane

Bruin zonder zon

Een prachtig boek over de geadopteerde Runu die naar haar geboorteland afreist. Het boek weet de geuren, kleuren en belevenissen zo realistisch te beschrijven zodat het voelt alsof je deel uitmaakt van het reisgezelschap.

Chevalier, Tracy

Nieuwe jongen

De tragedie van Othello wordt verplaatst naar een voorstedelijk Washingtons schoolplein in de jaren 70, waar kinderen verliefd worden en al voor de lunch niet meer verliefd op elkaar zijn, en een onverschillig racisme beoefenen zoals ze dat bij hun ouders en leraren hebben opgepikt. Verteld over de schouders van vier elfjarigen – Osei, Dee, Ian en zijn tegenstribbelende “vriendinnetje’ Mimi – zal Tracy Chevaliers krachtige drama over vrienden die worden uiteengereten door jaloezie, pesten en verraad je wankelend achterlaten.

Mankell, Henning

Gezichten in het vuur

Het was de oude Muazena die Sofia voor het eerst over het geheim van het vuur had verteld. In het vuur, zei ze, leven onze herinneringen. Aan Maria, haar oudere zusje dat zoveel op haar leek. Aan haar vader die haar altijd had opgetild tot hoog in de lucht, zodat ze de zon kon begroeten. Aan het dorp dat ze op een dag moesten verlaten…Sofia leeft in Mozambique, een land in Afrika, dat door een lange burgeroorlog een van de armste landen ter wereld is geworden.

 

Boyny, Michael

Afrika, Ontmoetingen tussen Caïro en Kaapstad

Fotoreisboek over de tocht die de auteur en zijn vrouw een jaar lang maakten dwars door Afrika. Van Caïro in Egypte, via Soedan, Ethiopië, Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana, Namibië, tot Kaapstad in Zuid-Afrika.

Thomas, Angie

The hate U give

Starr Carters beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Bracke, Dirk

Black

Sinds ze met The Black Bronx optrekt, heeft Mavela een veel opwindender leven. Gedaan met school en braaf studeren. Bij de jeugdbende van X vindt ze een nieuwe thuis. Ze staat er niet echt bij stil dat haar nieuwe vrienden een slechte reputatie hebben. Voor ze het goed en wel beseft, doet Mavela mee met hun ‘spelletjes’: vandalenstreken, diefstallen, vechtpartijen… Elke dag opnieuw terroriseren ze samen de stad. Maar dan ontmoet Mavela Marwan, een jongen van een andere bende. Hij overdondert haar. Kan ze echt zo verliefd worden? Op iemand van een andere bende? Ze weet wat haar te wachten staat als de leden van The Black Bronx dit ontdekken…

Gyasi, Yaa

Weg naar huis

Twee halfzussen, Effia en Esi, groeien apart van elkaar op in het achttiende-eeuwse Ghana. Effia wordt uitgehuwelijkt aan een Engelsman, om vervolgens in weelde te leven. Esi wordt gevangengenomen, verkocht als slaaf en op de boot naar Amerika gezet. Weg naar huis vertelt over de levens van de nakomelingen van Effia en Esi in de daaropvolgende driehonderd jaar. Yaa Gyasi beweegt zich vrijelijk door de geschiedenis en tussen twee continenten – van de stammenstrijd en slavernij in Ghana tot de Burgeroorlog in Amerika, en van de kolenmijnen in het zuiden van de Verenigde Staten tot de volksverhuizingen naar Manhattan in de twintigste eeuw – en schetst zo een krachtig en indringend portret van volken in beroering.

Unigwe, Chika

de feniks

‘De feniks’ is een literaire roman over de jonge in Turnhout woonachtige Nigeriaanse Oge. Sinds de dood van haar vijfjarige zoontje gaat het slecht met haar. Ze ontkent de dood van haar kind en doet net of hij nog leeft, ze kan hem niet loslaten. Bovendien drijft de dood van de jongen Oge en haar Belgische man Gunter uit elkaar. Daarnaast krijgt de hoofdpersoon van een dokter te horen dat ze borstkanker heeft. Pas als Oge’s Nigeriaanse moeder op bezoek komt begint ze met rouwen; Oge herrijst als een feniks uit haar as. Unigwe schrijft in een directe en toegankelijke taal over interculturele relaties, moeizame integratie en prachtig over universele grote emoties.

Dirie, Waris

Safa, de kleine woestijnbloem

De kleine Safa Four, een meisje uit een van de sloppenwijken van Djibouti in de Hoorn van Afrika, wordt gevraagd om de jonge Waris Dirie te spelen in de verfilming van Diries levensverhaal Mijn Woestijn. Dirie, een voorvechter van vrouwenrechten, staat erop dat haar ­ouders beloven om Safa nooit te laten besnijden. In ruil voor deze belofte, waar de ouders van Safa een contract voor ondertekenen, steunt ­Dirie het gezin financieel. Alleen is de druk van de gemeenschap groot.
[persoonlijke opmerking: ik (Peggy) vond dit geen goed geschreven boek.]

Hermans, Dalilla

brief aan Cooper en de rest van de wereld

Dalilla Hermans werd in 1986 in Rwanda geboren, op haar tweede werd ze door haar Vlaamse ouders geadopteerd. Ze groeide op in een klein dorpje in de Kempen, waar ze een van de eersten met een andere huidskleur was. Dat bracht nogal wat uitdagingen met zich mee: Dalilla werd betutteld door zogenaamd progressieve Vlamingen en uitgespuwd door racistische Vlamingen. Maar ze was ook geliefd en werd gewaardeerd door veel meer anderen.
‘Brief aan Cooper en de wereld’ is een doodeerlijke zoektocht naar de lessen die ze haar opgroeiende zoon moét meegeven, als persoon met een kleurtje in dit deel van de wereld. Een autobiografisch verhaal met een scherp maatschappijkritisch randje.

 

Hermans, Dalilla

Black-out

De moord op een jonge activiste zet het land in rep en roer. Iedereen heeft zijn mening klaar over de moordenaar: een vleesgeworden internettrol die zijn woorden omzette in daden. Maar is dat wat er echt gebeurd is? Dit boek vertelt het verhaal van een schijnbaar doodnormale jongen die achter zijn computerscherm transformeert tot een echte bully en uiteindelijk in de cel belandt voor moord. Terwijl hij zijn vonnis afwacht en stilaan alle controle verliest, krijgt het verhaal van de vermoorde Maya vorm. Was zij echt zo onschuldig als de rouwberichten en krantenkoppen beweren?

Polman, Linda

Niemand wil ze hebben

Polman onderzoekt de ontwikkeling van het Europese vluchtelingenbeleid sinds 1938. De reis gaat van Evian, naar de na-oorlogse kampen in West-Europa voor vluchtelingen vanachter het IJzeren Gordijn, via de ‘veilige enclaves’ op de Balkan in de jaren negentig, naar de megavluchtelingenkampen op het Afrikaanse continent, waar de UNHCR Europa’s ‘containmentbeleid’ implementeert, het ‘inkapselen’ van het vluchtelingenprobleem. De reis eindigt op het Griekse Lesbos, het epicentrum van de grootste Europese vluchtelingencrisis sinds 1938.
Wat is er terechtgekomen van de belofte van ‘nooit meer’ waarop het VN-vluchtelingenverdrag in 1951 was gebaseerd? Tachtig jaar Europees vluchtelingenbeleid en nog steeds wil niemand ze hebben.

Hermans, Dalilla

Brown Girl Magic

Noen komt thuis van school, boos en verdrietig. Iemand had gelachen met haar donkere huid en wilde krullen. Hij had gezegd dat ze maar weg moest gaan.
Maar Noen wil helemaal niet weg. En dat hoeft ook niet, want Noen is prima zoals ze is. Meer nog, ze is MAGISCH.

Frateur, Haryanti

Yanti

Yanti wordt geboren in Indonesie maar belandt in een weeshuis. Ze wordt geadopteerd door een warm gezin waar ze opgroeit. Toch begint ze zich tijdens het opgroeien vragen te stellen over haar roots. Ze besluit op zoek te gaan naar haar familie en onderneemt een lange reis naar het land waar ze ooit vandaan kwam.

 

Shukla, Nikesh

The Good Immigrant

Bringing together 21 exciting black, Asian and minority ethnic voices emerging in Britain today, The Good Immigrant explores why immigrants come to the UK, why they stay and what it means to be `other’ in a country that doesn’t seem to want you, doesn’t truly accept you – however many generations you’ve been here – but still needs you for its diversity monitoring forms.
Inspired by discussion around why society appears to deem people of colour as bad immigrants – job stealers, benefit scroungers, undeserving refugees – until, by winning Olympic races or baking good cakes, or being conscientious doctors, they cross over and become good immigrants, editor Nikesh Shukla has compiled a collection of essays that are poignant, challenging, angry, humorous, heartbreaking, polemic, weary and – most importantly – real.

Younge, Gary

The Speech

Gary Younge explains why Martin Luther King Jr.’s “I Have a Dream” speech maintains its powerful social relevance by sharing the dramatic story surrounding it. Fifty years later, “The Speech” endures as a defining moment in the Civil Rights movement and a guiding light in the ongoing struggle for racial equality.

Younge, Gary

Another Day in the Death of America

Saturday, 23rd November 2013. It was just another day in America. And as befits an unremarkable day, ten children and teens were killed by gunfire. Far from being considered newsworthy, these everyday fatalities are simply a banal fact.
The youngest was nine; the oldest nineteen. None made the news. There was no outrage at their passing. It was simply a day like any other day. Gary Younge picked it at random, searched for the families of these children and here, tells their stories. Another Day in the Death of America explores the way these children lived and lost their short lives, offering a searing portrait of the vulnerability of youth in contemporary America.

Angelou, Maya

Letter to my Daughter

Dedicated to the daughter she never had but sees all around her, Letter to my Daughter reveals Maya Angelou’s path to living well and living a life with meaning. Told in her own inimitable style, this book transcends genres and categories: it’s part guidebook, part memoir, part poetry – and pure delight.
Here in short essays are glimpses of the tumultuous life that led Angelou to an exalted place in American letters and taught her lessons about compassion and fortitude. Whether she is recalling lost friends, extolling honesty or simply singing the praises of a meal of red rice, Maya Angelou writes from the heart to millions of women.

Angelou, Maya

I Know Why The Caged Bird Sings

Maya Angelou’s debut memoir has become an classic beloved worldwide. Her six volumes of autobiography are a testament to the her talents and resilience.. Loving the world, she also knows its cruelty. As a Black woman she has known discrimination and extreme poverty, but also hope, joy, achievement and celebration. In this first volume of her six books of autobiography, Maya Angelou beautifully evokes her childhood with her grandmother in the American south of the 1930s. She learns the power of the white folks at the other end of town and suffers the terrible trauma of rape by her mother’s lover. However, far from being dispiriting, James Baldwin writes, ‘I Know Why the Caged Bird Sings liberates the reader into life simply because Maya Angelou confronts her own life with such a moving wonder, such a luminous dignity.’

Solomon, Rivers

An Unkindness Of Ghosts

This novel from an exciting new voice follows Aster, who lives in the slums of a spaceship that is escorting the last survivors of humanity to a Promised Land–a journey that has taken decades so far. The vessel is segregated and cruel, and as she tries to escape, she starts discovering dark connections between her own mother’s death and the fate of the ship’s sovereign.

Haley, Alex

Roots

Tracing his ancestry through six generations – slaves and freedmen, farmers and blacksmiths, lawyers and architects – back to Africa, Alex Haley discovered a sixteen-year-old youth, Kunta Kinte. It was this young man, who had been torn from his homeland and in torment and anguish brought to the slave markets of the New World, who held the key to Haley’s deep and distant past.

Collins, R

African History v. 2, Eastern African History

This volume covers three thousand years of African history beginning with reports about the ancient kingdoms of Ethiopia and Kush; ancient and medieval trade routes, including China’s discovery of Africa; the history of the east coast; the Nilotic slave trade; kingdoms and court life in inner east Africa; and the appearance of Indian and white settlers, and merchants and colonialists.

Anta Diop, Cheickh

Precolonial Black Africa

This comparison of the political and social systems of Europe and black Africa from antiquity to the formation of modern states demonstrates the black contribution to the development of Western civilization.

Anta Diop, Cheickh

The African Origin of Civilization

This classic presents historical, archaeological, and anthropological evidence to support the theory that ancient Egypt was a black civilization.

Abdusamad, Robyn

You Are Beautiful

You Are Beautiful introduces the characters Zaynab and Zakiyyah, two sisters who experience their first encounter with racial prejudice and who are saddened by what they hear. Throughout the course of the story they overcome intolerance and realize the beauty of ethnic diversity and true friendship. This book highlights the importance of countering ignorance with knowledge and kindness.

Wallis Budge, Tr

The Kebra Nagast

A “great storehouse of legends and traditions” according to translator E.A. Wallis Budge, ‘The Kebra Nagast’ most likely dates back to the sixth century AD, and provides an alternative view of many biblical stories. According to this ancient text, the kings of Ethiopia were descended from Solomon, King of Israel, and the Queen of Sheba; the Ark of the Covenant had been brought from Jerusalem to Aksum by Meyelek, the son of Solomon and the Queen of Sheba; and the God of Israel had transferred his place of abode on earth from Jerusalem to Aksum, the ecclesiastical and political capital of Ethiopia.

Adeyemi, Tomi

Children of Blood and Bone

Tomi Adeyemi conjures a stunning world of dark magic and danger in her West African-inspired fantasy debut Children of Blood and Bone.
Zelie remembers when the soil of Orisha hummed with magic. When different clans ruled – Burners igniting flames, Tiders beckoning waves, and Zelie’s Reaper mother summoning forth souls.
But everything changed the night magic disappeared. Under the orders of a ruthless king, anyone with powers was targeted and killed, leaving Zelie without a mother and her people without hope. Only a few people remain with the power to use magic, and they must remain hidden.

Windsor, Rudolph

From Babylon to Timbuktu

This carefully reserched book is a significant addition to this vital foeld of knowledge. It sets forth, in fascinating detail, the history, from earliset recorded times, of the black races of the Middle East and Africa.

Angelou, Maya

And Still I Rise

Maya Angelou’s poetry – lyrical and dramatic, exuberant and playful – speaks of love, longing, partings; of Saturday night partying, and the smells and sounds of Southern cities; of freedom and shattered dreams.

Shiferraw, Mahtem

Fuchsia

Ethiopian American Mahtem Shiferraw’s Fuchsia examines conceptions of the displaced, disassembled, and nomadic self. Embedded in her poems are colors, elements, and sensations that evoke painful memories related to deep-seated remnants of trauma, war, and diaspora. Yet rooted in these losses and dangers also lie opportunities for mending and reflecting, evoking a distinct sense of hope. Elegant and traditional, the poems in Fuchsia examine what it means to both recall the past and continue onward with a richer understanding.

John, Elnathan

Born on a Tuesday

Told through the irresistible voice of a young boy, Dantala, Born on a Tuesday is a masterful and haunting coming-of-age story set against the backdrop of extremist politics and religion in Northern Nigeria. Dantala is a naive but bright Quranic student, who falls in with a gang of street boys, surviving on a regime of petty crime and violence. After being paid to set fire to the local headquarters of an opposition party, Dantala is forced to run for his life. Still reeling from the trauma of events, he stumbles into a Salafi mosque where he quickly becomes the favoured apprentice of the Sheikh and finds stability and friendship. From his place of refuge, Dantala confronts the hurdles of adolescence, first love and the splintering of family life – as his mother becomes increasingly unstable in the wake of a family tragedy and his brothers join a rival religious sect.

Rogers, J.A.

World’s Great Men of Color, Vol. I

World’s Great Men of Color is the comprehensive guide to the most noteworthy Black personalities in world history and their significance. J.A. Rogers spent the majority of his lifetime pioneering the field of Black studies with his exhaustive research on the major names in Black history whose contributions or even very existence have been glossed over. Well-written and informative, World’s Great Men of Color is an enlightening and important historical work.

Alderman, Naomi

The Power

What if the power to hurt were in women’s hands? Suddenly – tomorrow or the day after – teenage girls find that with a flick of their fingers, they can inflict agonizing pain and even death. With this single twist, the four lives at the heart of Naomi Alderman’s extraordinary, visceral novel are utterly transformed.

Woodson, Jacqueline

If You Come Softly

eremiah feels good inside his own skin. That is, when he’s in his own Brooklyn neighborhood. But now he’s going to be attending a fancy prep school in Manhattan, and black teenage boys don’t exactly fit in there. So it’s a surprise when he meets Ellie the first week of school. In one frozen moment their eyes lock, and after that they know they fit together–even though she’s Jewish and he’s black. Their worlds are so different, but to them that’s not what matters. Too bad the rest of the world has to get in their way.

Gyasi, Yaa

Homegoing

Effia and Esi: two sisters with two very different destinies. One sold into slavery; one a slave trader’s wife. The consequences of their fate reverberate through the generations that follow. Taking us from the Gold Coast of Africa to the cotton-picking plantations of Mississippi; from the missionary schools of Ghana to the dive bars of Harlem, spanning three continents and seven generations, Yaa Gyasi has written a miraculous novel – the intimate, gripping story of a brilliantly vivid cast of characters and through their lives the very story of America itself.

Smith, Zadie

Swing Time

Two brown girls dream of being dancers – but only one, Tracey, has talent. The other has ideas: about rhythm and time, black bodies and black music, what it means to belong, what it means to be free. It’s a close but complicated childhood friendship that ends abruptly in their early twenties, never to be revisited, but never quite forgotten either.
Bursting with energy, rhythm and movement, Swing Time is Zadie Smith’s most ambitious novel yet. It is a story about music and identity, race and class, those who follow the dance and those who lead it . . .

Harrison, Vashti

Little Leaders: Bold Women in Black History

This beautifully illustrated New York Times bestseller introduces readers of all ages to 40 women who changed the world.
An important book for all ages, Little Leaders educates and inspires as it relates true stories of forty trailblazing black women in American history. Illuminating text paired with irresistible illustrations bring to life both iconic and lesser-known female figures of Black history

Ruffin, Carlos M

We Cast a Shadow

You can be beautiful, even more beautiful than before.” This is the seductive promise of Dr. Nzinga’s clinic, where anyone can get their lips thinned, their skin bleached, and their nose narrowed. A complete demelanization will liberate you from the confines of being born in a black body–if you can afford it. In this near-future Southern city plagued by fenced-in ghettos and police violence, more and more residents are turning to this experimental medical procedure. Like any father, our narrator just wants the best for his son, Nigel, a biracial boy whose black birthmark is getting bigger by the day. The darker Nigel becomes, the more frightened his father feels. But how far will he go to protect his son?

Baldwin, James

If Beale Street Could Talk

Harlem in the 1970s: the black soul of New York City. Tish is nineteen and the man she loves – her lifelong friend and the father of her unborn child – has been jailed for a crime he did not commit. As their families come together to fight for his freedom, will their love be enough?

Mabanckou, A

Poésie africaine

Douglass, Frederick

Narrative of the Life of Frederick Douglass

Frederick Douglass, (1818-1895) was een zwarte Amerikaans abolitionist, redacteur, publicist, politicus en hervormer. Hij was een van de belangrijkste voorvechters van de afschaffing van slavernij en hij wordt gezien als een van de invloedrijkste schrijvers en sprekers uit de Amerikaanse geschiedenis.